Estónsko: Bývalého pracovníka bezpečnostných zložiek odsúdili za vlastizradu

04.07.2012 Celý región

Tallinn 3. júla (TASR) - Estónsky súd dnes odsúdil bývalého vysokého predstaviteľa bezpečnostných zložiek, ktorý pracoval na ministerstve vnútra, na 16 rokov väzenia za vlastizradu.

Jeho manželka dostala šesťročný podmienečný trest za napomáhanie. Žena nebola štátnym zamestnancom.

Rozsudky oznámil súd, ktorý súdil Alexeja Dressena a jeho manželku Viktoriu za zatvorenými dverami, verejnosť ani médiá nemali na proces prístup.

Súd nepovedal, komu odovzdával 43-ročný Dressen citlivé vládne informácie. Podľa vyjadrenia prokuratúry však bol manželský pár podozrivý, že odovzdával informácie ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB) niekoľko rokov.

Estónska bezpečnostná polícia zatkla manželov vo februári v okamihu, keď sa na letisku v Tallinne pripravovali nastúpiť do lietadla smerujúceho do Moskvy.

Záujem "nepriateľských špeciálnych zložiek" o Estónsko vzrástol po jeho vstupe do NATO, informoval minister vnútra Ken-Marti Vaher . Estónsko sa ocitlo v centre veľkého špionážneho škandálu pred štyrmi rokmi, keď zatklo šéfa bezpečnostného odboru ministerstva obrany Hermana Simma, ktorý odovzdával utajené materiály NATO zahraničnej mocnosti. Súd v dokumentoch uviedol, že išlo o Rusko. Simma v roku 2009 odsúdili Estónci za vlastizradu na 12,5 roka väzenia.

Zdroj: Associated Press, RIA-Novosti
 

Vyberte región